Matchás madeleine – egy francia klasszikus japán csavarral
A madeleine apró, kagylóformájú teasütemény, amely generációk óta a francia cukrászat egyik ikonikus darabja. Finom, vajas tésztája és puha állaga tökéletes kísérője egy csésze teának vagy kávénak. Ebben a receptben a hagyományos változatot egy csipetnyi matcha porral emeljük új szintre – a japán zöld tea jellegzetes, földes íze nemcsak különleges aromát, hanem természetes színt is ad a süteménynek.
Francia kis teasütemény, matchával feldobva.
Ez az egyszerű, mégis elegáns desszert tökéletes választás lehet, ha egy kis nemzetközi hangulatot vinnél az otthoni sütésbe – vagy ha szeretnéd lenyűgözni vendégeidet valami izgalmas újdonsággal. Fedezd fel, hogyan találkozik Franciaország és Japán egyetlen falatban!
Hozzávalók:
- 100 g vaj (olvasztva)
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 100 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 1,5 tk prémium minőségű culinary matcha por
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Verd fel a tojásokat a cukorral habosra.
- Szitáld bele a lisztet, sütőport, matchát és sót.
- Keverd bele az olvasztott vajat.
- Hűtsd a tésztát legalább 1 órára.
- Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. A madeleine formát vajazd ki.
- Kanalazd a tésztát a formába, süsd 10–12 percig.
- Hagyd kihűlni és porcukorral megszórva tálald.
A frissen sült matchás madeleine-ek kívül enyhén roppanósak, belül pedig puhák és illatosak – érdemes őket még aznap, langyosan elfogyasztani, amikor a legfinomabbak. Porcukorral megszórva elegáns hatást keltenek, de akár fehér csokiba mártva vagy egy kevés citrushéjjal megbolondítva is tálalhatod őket.
Legyen szó délutáni teázásról, vendégvárásról vagy egy kis hétköznapi kényeztetésről, ezek a matchával feldobott francia teasütemények minden alkalommal megállják a helyüket. Kísérletezz bátran, és engedd, hogy a kelet és nyugat találkozása új kedvenc süteményeddé váljon!
